Buren was ooit een dorp van juttende boeren. De gejutte goederen vormden een welkome aanvulling op het karige rantsoen dat de arme boeren van Ameland in vroeger eeuwen verdienden.
Bijzondere ligging
Het dorp is nu een pleisterplaats voor mensen die op weg zijn naar het strand of het Oerd. Je kunt in Buren heerlijk genieten van de rust en de wijdse vergezichten. Buren onderscheidt zich van andere dorpen door haar bijzondere ligging aan de rand van meerdere natuurgebieden. Buren is het dorp waar de kampeerboerderijen ervoor zorgen dat ook hier de welvaart al langere tijd geleden zijn intrede heeft gedaan.
Beeld Ritskemoai
Midden in Buren staat het beeld van Ritskemoai. Dit beeld herinnert aan de sage over Rixt van het Oerd. Deze arme, ietwat schichtige en uiterst op zichzelf levende Buremer dame had een zoon Sjoerd. Haar zoon was haar oogappel en enig kind.
Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.
Het lijkt romantisch, maar was in feite één grote strijd om het bestaan: het leven van de boeren op het oude Ameland. Hoe dat leven er precies uitzag ontdekt u in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.
Kooiplaats
Een aantal kilometers ten oosten van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau-eendenkooi. Amalia van Anhalt-Dessau, prinses van Nassau en Vrouwe van Ameland, liet deze eendenkooi in 1705 voor haar zoon Willem Friso aanleggen. Tot 1830 was de eendenkooi en het bijbehorende kooikershuis in bezit van de familie Oranje-Nassau. Tegenwoordig is het geheel in handen van particulieren. In het zomerseizoen is de eendenkooi vrijwel dagelijks geopend. De kooiker vertelt u graag alles over zijn eeuwenoude beroep.
Eendenkooi
De eendenkooi aan het einde van de Kooiweg direct buiten Buren is de enige nog overgebleven en in werking zijnde eendenkooi op Ameland. De eendenkooi stamt uit de tijd van de Nasssau’s zo rond 1705.
Amalia van Anholt-Dessau
Vandaar de naam ‘Nassaukooi’. Amalia van Anholt-Dessau nam in deze periode tijdelijk de zaken waar voor haar nog onvolwassen zoon Johan Willem Friso. Johan Willem Friso hield van oesters en gebraden eend. Amalia van Anholt-Dessau gaf opdracht tot het aanleggen van deze kooi en het bijbehorende kooihuis. De plek waar het huis en de kooi is gevestigd heet ‘de Kooiplaats’. De gevangen eenden die niet nodig waren voor eigen consumptie werden verkocht aan welgestelde families in Holland.
Nederlandse uitvinding
De eendenkooi is een Nederlandse uitvinding. De verschillende soorten eenden werden met name in de herfst en de winter gevangen. De eenden die na een drukke nacht van voedsel zoeken hun rust zochten in het zoete water van de vangplas van de eendenkooi werden nadien met voer naar de vangpijp gelokt. Afhankelijk van de windrichting bepaalde de kooiker welke vangpijp werd gebruikt. Met behulp van het kooikershondje lokte de kooiker de eenden in de val en werden ze nadien klaar gemaakt voor consumptie.
Rust
Om de eenden te kunnen vangen is absolute rust noodzakelijk rond de kooi. De kooiker had een ‘afpalingsrecht’. Dit betekende dat hij in een cirkel van ongeveer 1000 meter stilte mocht eisen. Dit werd met behulp van borden aangegeven.
Erfpalingsrecht
Op gezette tijden worden er demonstraties gegeven door de huidige kooiker om een indruk te geven hoe dit vak vroeger werd uitgeoefend. Nog steeds geldt in een straal van 1000 het afpalingsrecht rond de Nassaukooi.
Badstrand Buren
Het badstrand in Buren is het laatste bewaakte strand op weg naar de Hôn. Schitterende lang gerekte gele vlakten kenmerken dit deel van het eiland. Vanaf strandovergang Buren kunnen lange strandwandelingen gemaakt worden.
Dit gedeelte van het eiland wordt regelmatig gebruikt voor volleybal tournooien of andere, veelal, grootschalige strandactiviteiten.
Het badstrand van Buren is al jaren bekroond met de blauwe vlag, een garantie voor een schoon en mooi strand. Op de agenda aan de rechterzijde van deze pagina staan de badtijden vermeld.
Bij het strandpaviljoen en bij de medewerkers van Lifeguard zijn strandrolstoelen beschikbaar zodat mensen met een beperking ook kunnen genieten van het strand en het water. Deze strandroelstoelen zijn het gehele jaar te gebruiken.
Flora en fauna
Liefhebbers van natuur dienen zeker natuurgebied ’t Oerd te bezoeken. De afwisseling van natte en droge gebieden en de bijbehorende flora en fauna is werkelijk uniek. ’t Oerd herbergt een aantal zeldzame plantensoorten en is dan ook aangemerkt als Nationaal Monument.