Het reddingwezen op Ameland kent een rijke historie. Het reddingstation in Hollum groeide uit tot een van de bekendste in Nederland. Het zijn de paarden die dit reddingstation zo bijzonder maken. Tot en met 1988 werd de reddingboot door paarden in zee gebracht.
Toen in 1988 een moderne reddingboot werd geïnstalleerd dreigde er een einde te komen aan deze 162 jaar oude traditie. De Stichting Paardenreddingboot Ameland heeft het mogelijk gemaakt dat ook nu bezoekers van Ameland nog steeds getuige kunnen zijn van dit schouwspel. De Stichting verzorgt ongeveer tien tot vijftien demonstraties per jaar.
Het Maritiem Centrum is nu het huidige boothuis/museum en is uitgebreid met attractieve expositieonderdelen en een onderkomen voor de reddingbootpaarden.
De reddingbootpaarden zijn in de nieuwe stallen een waardevol onderdeel van de expositie. Zo blijft het unieke Amelander reddingsambacht levend en houdt het de plaats die het verdient in de maritieme historie van Nederland.
Boothuis
Het karakteristieke boothuis voor de huisvesting van de reddingboot.
Paardenstalling
De schuur biedt stallingmogelijkheden voor de reddingbootpaarden. Voerlieden houden nu speciaal voor de reddingboot paarden aan, wat voor stallingproblemen van de dieren zorgde. Door de paarden bij het museum te stallen, maken we het gemakkelijker voor de voerlieden en leuker voor de bezoekers. Contact met de paarden is nu ook mogelijk.
Expositieruimten
Maritieme historie en reddingwezen staan centraal in de exposities, aangevuld met nautische attracties zoals een reddingsimulator. De commissiekamer is weer in authentieke staat teruggebracht.
Informatiecentrum
Er is een algemene publieksruimte met een audiovisuele ruimte.
In het Maritiem Centrum Abraham Fock vinden wisselende exposities plaats.
Maritiem Centrum Abraham Fock, Oranjeweg 20, Hollum.