Ten oosten van het dorpje Buren liggen de natuurgebieden Het Oerd en de Hon. Het Oerd is het meest bekende en meest toegankelijke natuurgebied . Het onderscheid zich door hoge duinen en ruige vegetatie. Je kunt hier schitterend wandelen en genietend de natuur oog in oog komen te staan met de reetjes die hier bij tientallen tegelijk rondlopen.
De vegetatie is door de jaren heen ontstaan en een voedingsbodem voor mens en dier. Vele eetbare platen en vruchten treft je hieraan waarvan sommigen nog daadwerkelijk worden geplukt voor consumptief gebruik. Dit gebied herbergt ook vele broedkolonies meeuwen.
In het voorjaar is het een gekrijs van jonge vogels die vragen om voedsel. De ouders vliegen af en aan om hun opgroeiende jeugd tevreden te houden. Het is niet aan te raden om hier op eigen gelegenheid door heen te lopen. Meeuwen hebben de nare eigenschap om je van achteren aan te vallen. Zonder goede voorbereiding is dit levensgevaarlijk.
Dit gebied is gelegen direct voorbij paal 17 op weg naar het Oerd. Het gebied is een aan één schakeling van langdouwgrond die wordt beheerd door een echte schaapsherder. Het vennoot staat bloot aan de elementen van de natuur. Het staat in openverbinding met de Waddenzee.
Het vennoot is gezamenlijk eigendom van een aantal Buremer boeren en is uitsluitend in de zomer toegankelijk voor vee. Met name jongvee wordt hier vrij gelaten om te grazen. Het jongvee kan zich vrij bewegen op de vlakte en wordt regelmatig gecontroleerd door de beheerder die veelal op een motor zijn vee bezoekt en in de gaten houdt.
Door de open verbinding met de waddenzee stroomt dit gebied regelmatig onder water. Hierdoor ontstaat een gevarieerde en bijzondere platengroei waaronder de beschermde zeekraal.
De Hon is ontstaan uit de aanwas van zand die afslaat aan de westkant van Ameland. Het vrij toegankelijke gebied is uitsluitend bereikbaar voor de geoefende wandelaar.
In tegenstelling tot het Oerd zijn hier geen gebaande paden naartoe en is het nog kilometers lopen vanaf de laatste strandovergang of aan het einde van het fietspad naar het Oerd. De rust, ruimte, vrijheid en stilte omsluit je wanneer je toch de wandeling hebt gewaagd.
De aangroei van duinen en het groeien van plantjes die uitsluitend in de duinen voorkomen kun je hier aanschouwen. Leg maar een schelpje neer en binnen korte tijd vormt er een hoopje zand dat uitgroeit tot een duintje. Onderweg naar de Hon kom je de boorlocatie van de NAM tegen die nog steeds volop in gebruik is. Even verderop staat het baken voor de scheepvaart die in vroegere tijden aangaf dat hier een eiland is.
Bij laag water is deze uitgestrekte zandvlakte het domein van strandlopers en andere vogels die leven van alles wat leeft op de vloedlijn.