Van oudsher is Ballum het bestuurlijk centrum van Ameland. In de tijd van de Van Cammingha’s werd Ameland bestuurd vanuit het kasteel op welke plek nu het gemeentehuis staat. Vanuit het kasteel beslisten de kasteelheren over het wel en wee van Ameland.
Gesloopt
In 1829 werd het eertijds zo fraaie kasteeltje gesloopt. Het puin van het kasteel werd verkocht aan Terschelling ter versteviging van de dijk. Naast het kasteel was er ook een kapel. Deze kapel werd gebruikt als dorpskerk. De bewaard gebleven preekstoel uit deze kerk is later verhuisd naar de Hervormde kerk aan de Camminghastraat.
Van Cammingha’s
Op ongeveer dezelfde plek als waar het kasteel stond staat nu het gemeentehuis. Nadat de Van Cammingha’s van Ameland waren vertrokken is het gemeentehuis naar Nes verplaatst op de plek waar nu een galerie en zilversmid is gevestigd. In 1961 heeft de toenmalige gemeenteraad het wijze besluit genomen om een nieuw gemeentehuis te bouwen in Ballum op de plek waar vroeger het kasteel van de Van Cammingha’s stond. Vrijwel alle afdelingen zijn hier samengebracht.
Grootste werkgever
Onder invloed van het toerisme is het gemeentehuis een van de grotere werkgevers op Ameland ondanks haar bescheiden aantal inwoners.
Elf Gemeenteraadsleden
Het eiland wordt bestuurd door elf gemeenteraadsleden. De huidige samenstelling van de raad is CDA (3), PVDA (2), VVD (1), Ameland ’82 (3) en Algemeen Belang Ameland (2). Bij de lokale partijen vindt Algemeen Belang Ameland zijn oorsprong in Hollum en Ameland ’82 in Nes en Buren. Naast de genoemde gemeenteraadsleden heeft het eiland twee wethouders en een burgemeester.
3500 inwoners
Verspreid over de vier dorpen wonen er op Ameland ongeveer 3500 inwoners. In de zomermaanden komen hier per week zo’n 35.000 bezoekers bij. Het eiland heeft de beschikking over een omvangrijke afdeling buitendienst. Zij zorgen ervoor dat het huisvuil, groenonderhoud, riolering etc. ook bij deze grotere aantallen bezoekers op een adequate wijze worden aangepakt.
Moderne voorzieningen
Het eiland heeft zowel in Nes als in Hollum een brandweerkazerne met de modernste voertuigen en goed opgeleide manschappen. Uiteraard zijn zij ook verantwoordelijk bij calamiteiten op de boorlocatie van de NAM. Een tweetal permanent op het eiland gestationeerde ambulances zorgen ervoor dat in voorkomende situaties patiënten snel vervoerd kunnen worden.
Vaste wal
Afhankelijk van de ernst van de situatie gebeurt dit met de helikopter of met de reddingboot van de KNRM als ziekenhuishulp aan de vaste wal nodig is.
Goede medische zorg
Het eiland beschikt voorts over twee huisartsen, een tandartsenpraktijk, fysiotherapeuten, een zorgcentrum en uiteenlopende soorten thuiszorg.
Voor locatie op kaart: Gemeentehuis, Jelmeraweg, Ballum