Als de tijd van warme, zwoele zomeravonden is aangebroken en als de hete zon dan eindelijk onder is dan kun je de felle gloed alweer rond een uur of vier zien opdoemen langs de oostelijke horizon. Maar in die uurtjes zonder zon waarin alles en iedereen ogenschijnlijk lijkt te rusten is een bijzondere dierengroep actief.
De dieren gebruiken de nacht om te vermijden dat ze in de bek van een vogel terechtkomen en bezoeken nachtelijke bloesems, zoals de zoet riekende kamperfoelie. Het zijn de nachtvlinders die in grote aantallen in de bossen en duinen van Ameland vliegen. Voor het menselijk oog onzichtbaar, of toch niet.
De dagvlinders zijn bekend en worden geroemd om hun prachtige kleuren, terwijl de nachtvlinders het menselijk oog nauwelijks kunnen bekoren en bekend staan onder de verzamelnaam motten. Het moet gezegd dat van de 2000 soorten nachtvlinders er vele een eerste indruk maken van een dor, grijs, stoffig imago, maar dat is slechts schijn en een effectieve manier om overdag niet als prooi te hoeven dienen. Je staat werkelijk versteld van de verscheidenheid in soorten, waarvan vele met bijzondere vormen, kleuren en uitzonderlijke camouflagetechnieken.
Wie wel eens op een warme nacht met de auto de weg op gaat, ziet vaak de nachtvlinders op zich afkomen. Ze worden aangezogen door het licht van de koplampen. Met deze truc van een felle lichtbundel in het donker kunnen de nachtvlinders eenvoudig worden gelokt. Staatsbosbeheer organiseert in samenwerking met het Natuurcentrum Ameland speciale nachtelijke excursies om kennis te maken met deze bijzondere vlinders.
Naast de bewondering van deze prachtige diertjes dient het lokken van de nachtvlinders ook als onderzoek. Er is veel bekend, maar van het voorkomen en de verspreiding van de nachtvlinders is ook veel onbekend. De waargenomen dieren worden ingevoerd in een landelijke database, zodat veranderingen en lokale verschillen bekend worden.
Heel actueel bijvoorbeeld is de verspreiding van de eikenprocessie vlinder die vanuit het zuiden Nederland koloniseert en inmiddels ook in Friesland is waargenomen. De rupsenplagen kunnen irritatie aan luchtwegen veroorzaken langs wegen en lanen met eiken, doordat de rupsen massaal hun vervelde huidjes met brandharen afwerpen. Voor zover bekend heeft de soort nog niet Ameland bereikt.
Als u toch niet kunt slapen tijdens een van de warme, plakkerige avonden informeer dan eens bij de VVV of Natuurcentrum en ervaar de kleurenpracht van de nachtvlinders!
{gallery}natuur/nachtvlinders:85:70:0:0{/gallery}